У сусрет амбијенталној настави

У основној школи „Браћа Груловић“ у Бешки успешно је реализован пројекат „Чувари природе 21. века“. Овај међународни пројекат подржан од Фондације Темпус и Еразмус+ програма подразумевао је сарадњу три школе из Румуније, Италије и Србије. Координаторска школа је била школа из Бешке, док су партнерске школе биле гимназија „Елена Фараго“ из Крајове и нижа средња школа „Петрарка Падре Пио“ из Сан Севера. Циљ пројекта је био да промовише значај очувања животне средине са посебним освртом на угроженост и заштиту водених екосистема који се налазе у близини места школа учесница.

„Кроз двогодишњи пројекат (2019 – 2021. године), три мобилности и одржана три Лабораторијска кампа, открили смо и представили нове начине рада са ученицима, којима смо указали на проблеме са којима се свакодневно сусрећемо када су у питању загађеност вода и стање водених екосистема“ – рекла је др Нада Џамић Шепа, директор школе.

Иако су сва три Лабораторијска кампа била другачија њихов резултат је био исти – проширивање знања ученика као и њихова заинтересованост за водене екосистеме. Наставници су подстакнуту да креирају нове пројекте у својим школама, развијају ову идеју и подаре будућим генерацијама један потпуно нови приступ образовању, што и јесте циљ Еразмус+ пројеката.

Поред наведеног важан резултат који је произашао током пројекта јесте Лабораторијски приручник, који обједињује и приказује активности током реализације наставе у природи/амбијенталне наставе и методе рада са ученицима у области очувања водених екосистема и животне средине.

У Пословном центру у Инђији, 10. марта 2022. године одржана је промоција овог приручника, наставницима и ученицима из других школа инђијске општине и шире.

Надамо се да ће овако припремљен приручник, са бројним примерима практичног рада у непосредној природи подстаћи наставнике и ученике за развој будућих генерација чувара природе за 21. век. Нешто ново, креативно, пут је успех, а бешчански ђаци су управо тим путем пошли.

Приручник можете преузети са следећих линкова:
http://beska.edu.rs/wp-content/uploads/2022/06/project_printing.pdf
http://beska.edu.rs/wp-content/uploads/2022/06/attachments_printing.pdf