НАША ШКОЛА КАО ДОМАЋИН У ОКВИРУ ERASMUS+ ПРОЈЕКТА

„4US4ALL“

У јуну месецу наша школа је угостила колегинице Ana Lucía Aguirrezábal Gago и Inmaculada Rodríguez Fernández из основне школе CEIP Vicente Aleixandre, La Algaba (Шпанија). То је била посета коју смо имали као део Erasmus+ KA122 – SCH у склопу Job schadowing projekta „4US4ALL“.
Посета је имала за циљ приказивање добре праксе за интеграцију школских башта у наставним областима у Србији (уочавање, разумевање, управљање и анализирање школском баштом).
Циљ је био да се учесницима пруже примери успешних иновација и приступа, осветле и унапреде начини на које се школске баште могу користити као средство за обогаћивање образовног процеса.
Наши посетиоци, имали су прилику да се упознају са различитим приступима и стратегијама које су успешно примењене у нашој школи која већ користи своје баште као учионице на отвореном. Проучавали смо како ове баште могу допринети развоју вештина код ученика, као и како их интегрисати у различите области наставе, укључујући биологију, екологију и уметност.

Посебно смо се фокусирали на:
Приказивање добре праксе: Анализирали смо ефикасне методе управљања школским баштама, од планирања и дизајнирања до свакодневног одржавања.
Разумевање и управљање: Учили смо како правилно управљати школским баштама како би оне биле одрживе и корисне за образовни процес.
Интеграција у наставни план: Истраживали смо различите начине на које се школске баште могу интегрисати у наставни план, обухватајући теоријске и практичне аспекте образовања.

Верујемо да ће знања и искуства стечена током ове посете допринети унапређењу наших школских башта и омогућити нам да пружимо нашим ученицима богатије и интерактивније образовно искуство. Ова врста сарадње значајна је за нашу институцију јер представља доказ да наша школа има чиме да се похвали и шта да представи колегама из Европе. Радујемо се што смо применили научено и поделили резултате са нашим колегама из Шпаније.