Water pollution can’t stop progress

Tokom aprila meseca učesnice projekta “Čuvari planete Zemlje 21. veka “ (21st century EARTH guardians) u okviru Međunarodnog Erazmus projekta, koji finansira Tempus fondacija imale su prilike da učestvuju u realizaciji debate na temu “Zagađenje vode se ne može zaustaviti” (Water pollution can’t stop progress).

Naime prema pravilima debate tokom četiri nedelje aprila, nastavnice i učenici radili na prikuplanju podataka prema određenoj formi. Svaka grupa (Italija, Srbija i Rumunija) se sastojala od po 4 učenika. Zadatak svake grupe je bio da pronađu po 1 tvrdnju koja podržava glavni naslov teme debate, odnosno 1 tvdrnju koja oponira, i za svaku tvrdnju da proneđu odgovarajuće primere. Šema rada predstavaljena je u nastavku teksta.

Nakon toga dogovoren je termin debatovanja (07.04.2021. godine) preko organizovanog online sastanka (Zoom platforma). Učestvovalo je 25 učesnika (4 učenika iz svake škole) i nastavnice članovi projektnog tima. Tokom sastanka vladala je velika uključenost učesnika, posvećenost i motivisanost za samu temu, ali i konkretne probleme i rešenja koja su izneta tokom debatovanja.

U komunikaciji sa učenicima tokom realizacije samog zadatka i sastanka zaključuje se da učenicima odgovara ovakva metodologija i pristup određenim problemima, da im istraživački rad koji je prethodio debate omogućio da saznaju mnoge probleme kako lokalne tako i globalne, ali i moguća pozitivna rešenja. Ono što im se svidelo je mogućnost iznošenja sopstevnih stavova po pitanju zagađenja vode.