• БЕРЛИН 2023

  ЛЕПОТА РАЗЛИЧИТОСТИ ПРЕД БРАНДЕНБУРШКОМ КАПИЈОМ

   У оквиру фондације Темпус, програма Еразмус+ и пројекта “Come Together’’ четворо ученика и два наставника ОШ „Браћа Груловић“ су  у јуну месецу посетили Берлин.

  Током петодневног боравка ученици су имали прилике да се упознају  са системом образовања у Немачкој, кроз рад основне школе “Carl Zeiss’’, чији су ученици и наставници били домаћини овог сусрета.

  „Наши ученици су, поред низа забавних, спортских и културних садржаја, присуствовали и часовима у поменутој школи, али су имали прилику и  да се упознају са знаменитостима града посетивши између осталог и зграду Бундестага, универзитетски трг, музеје модерне уметности, Телевизијски торањ, меморијалне центре посвећене жртвама у Другом светском рату и велелепно здање: Бранденбуршку капију. Том приликом су наши ученици, заједно са ученицима из Немачке, земље домаћина, Холандије, Турске, Естоније и Литваније, имали прилику да се упознају и са прошлошћу града као и његовим културним знаменитостима“ – истакла је директорка школе др Нада Џамић Шепа. Након пет дана проведених у Берлину, лепота разноликости култура и обичаја ученика из шест земаља, утицала је на стицање нових сазнања и искустава, пуно лепих успомена, а пре свега формирање многих пријатељстава без предрасуда, заснованих на уважавању различитости и толеранције.

 • Место сусрета Европе и Азије

  У оквиру реализације програма Еразмус+ и пројекта „Ујединимо се“, ОШ „Браћа Груловић“ у Бешки, у марту месецу, посетили су ученици и наставници из партнерских школа из Естоније, Литваније, Холандије, Немачке и азијског дела Турске, тако да је бешчанска школа било место сусрета Европе и Азије. 

  Пројекат осмишљен са циљем упознавања различитости култура, разумевања и поштовања људских права и демократије,  као и подстицања толеранције реализује се кроз четири теме, које укључују: породични живот и обичаје, традиционалне плесове и музику, традиционална јела и традицију ручно рађених производа.

  Све наведене активности, које се реализују кроз шест ученичких посета партнерским школама,  усмерене су  ка стварању осећаја европског идентитета, заснованог на разумевању и поштовању других народа и њихових култура. Разумевање различитости култура значи разумевање и поштовање људских права и демократије и подстицање толеранције и поштовања других људи и култура, али и позитивног утицаја на будућност.

  Током боравка у Србији, на најлепши начи: креативним радионицама, кроз игру, песму, фолклор, једнодневне излете, гостима су представљани обичаји, традиција и културна баштина наше земље.

 • У земљи лала и ветрењача
 • Трећа мобилност у Литванији
 • На обали Балтика