„Чувари Земље 21. века“ на обали Јадранског мора

            У периоду од 29. новембра до 3. децембра 2021. године, петоро ученика и два наставнка наше школе боравили су у Италији под покровитељаством Фондације Темпус у оквиру програма Еразмус +. Пројекат „Чувари Земље 21. века“, који за циљ има развијање еколошке свести, знања и интересовања ученика основне школе о очувању водених екосистема, реализује се од 2019. године. Током овог периода одржане су три мобилности између партнерских школа. У Србији, прва мобилност је одржана путем  on line платформе, због немогућности доласка учесника из других земаља током актуелне епидемиолошке ситуације. Почетком октобра месеца 2021. године, одржана је друга мобилност у Румунији у школи „Елена Фараго“ у Крајови, на којој су ученици наше школе имали веома запажено учешће. Трећа мобилност је одржана у горе наведеном периоду у италијанском граду Сан Северо у области Апулија, у школи „Петрарка Падре Пио“. Током пет дана боравка у Италији, ученици и наставници све три партнерске школе, наставили су са реализацијом циљева пројекта. Кроз креативне и едукативне радионице, упознали су се са значајем екосостема Јадранског мора за живи свет.  Учествовали су у већ заборављеном начину лова рибе помоћу платформе „трабуки“ у приморском грдићу Виесте, али и изводили бројне експерименте у највећој солани у Европи, формираној поред града Маргерита ди Савоја. Вишесатни боравак у солани омогућио је учесницима пројекта незабораван доживљај посматрања фламингоса у њиховом природном окружењу. Обиласком  националног парка Дел Гаргано, формирана је целовита слика о флори и фауни овог дела јадранске обале, њиховој угрожености и мерама заштите.

             Припреме за одлазак Еразмус тима наше школе у Италију нису биле ни мало лаке. Сваки детаљ путовања и боравка нашег тима у условима пандемије, детаљно је био испланиран, тако да се уз поштовање свих безбедносних мера, без проблема из Бешке стигло до аеродрома у Будимпешти, затим до Барија и  на одредиште у Сан Северо. Исте безбедносне мере важиле су и за повратак.

             Овом посетом реализација пројекта „Чувари Земље 21. века“ полако улази у завршну фазу. Све експерименталне активност које су се реализовале током пројекта, са упутствима за реализацију биће објашњене у Приручнику, који ће се штампати на четир језика: српском, румунском, италијанском и енглеском и послужити као додатно наставно средство у реализацији многих школских активности.