Посета школи Елена Фараго у Румунији

                У оквиру реализације пројекта „21st century EARTH guardians“, Еразмус +, фондације Темпус, од 4. до 8. октобра ове године, реализована је посета наших ученика и наставника партнерској школи у Румунији.

               Након детаљних припрема у складу са условима актуелне епидемиолошке ситуације,  на пут ка Крајови се кренуло 4. октобра (понедељак) у раним јутарњим сатима. Након безбедне и сигурне вожње, без дужих задржавања на граничном прелазу, у гимназију „Елена Фараго“ у Крајови, стигло се у 11,00 часова.

               Након срдачног дочека од стране координатора пројекта, директора школе и ученика домаћина, уследило је и дуго очекивано лично упознавање, јер су се до сада активности одвијале on line путем и већина ученика се знају кроз рад на заједничким задацима.

               Убрзо је уследио одлазак у планинску област Калиманешти Каћулата (у близини Националног парка Козиа/ Kozia и смештај у хотел Извор/Izvoare. Обилазак града и главног извора воде био је само увод и назнака за  упознавање са културом и природним одликама овог краја, као и многобројне активности које су предвиђене овим пројектом, а са циљем упознавања водених станишта. По повратку у хотел, након вечере и краћег дружења, пуни лепих утисака о нашим новим пријатељима, отишли смо на спавање.

               У уторак, 5. октобра реализован је радионица „Лабораторија у природи“ кроз коју су се ученици упознали са техником испитивања Ph вредности и присуства Са у води. Уследила је и вожња бродићем по реци Олт. У поподневним сатима одржана је видео конференција са партнерском школом из Италије, на којој су од стране ученика, презентовани резултати истраживачког рада. Након конференције ученици и наставници су уживали у купању у термалним базенима.

               Среда, 6. октобар је била резервисана за наставак радионице „Лабораторија у приоди“. Вршена су даља биохемијска испитивања воде, вожња бродићем и видео конференција са тимом школе у Италији. Такође, није изостало и купање у термалним базенима.

              Четвртак, 7. октобар. Након активности реализованих по програму, уследила је шетња Калчулатом, обалом реке Олт, од хотела до манастира Свете тројице. Боравак у прелепом манастиру из 14. века употпуњен је посетом музеју древних црквених књига и пергамената, који се налази у склопу манастира. Видео конференција са ученицима из Италије одржана је у послеподневним сатима.

              Након петодневног боравка у Румунији, ученици наше школе пуни лепих утисака из Крајове и околине, са новим знањима,  новим познанствима и обећањем поновног дружења, вратили су се у Србију и настављају реализацију овог међународног пројекта.