Наши ученици или „Даница случај уметника“ у Музеју Војвoдине

                  Ученици наше школе имали су част да у оквиру обележавања Дана сећања на жртве Рације 1942. године ,изведу представу „Даница, случај уметника“, као омаж свим жртвама рата.

                  У музеју Војводине, 22. јануара 2020. године, историчар Димитрије Михајловић, кустос музеја, одржао је предавање „РАЦИЈА У ЈУЖНОЈ БАЧКОЈ 1942.“ и подсетио на страдање недужног становништва у Новом Саду и околним местима. Након тога, ђакон Горан Груловић (вероучитељ у нашој школи), је надахнуто говорио о животу и делу прве академске сликарке Срема, Данице Јовановић.

                  Даница Јовановић (Бешка, 1886 – Петроварадин, 1914) је била веома талентована сликарка српског модернизма. Школовала се у Новом Саду, Београду и Минхену. На самом почетку Првог светског рата стрељана је на Петроварадинској тврђави са групом родољуба из Бешке. О величини њеног сликарског талента говори чињеница да се њени радови и данас налазе у  престижним галеријама широм наше земље.

                  Након предавања,  ученици наше школе извели су представу „Даница, случај уметника“, у режији учитељице Радене Лончар. У представи, Даничине оживеле слике сведоче о времену у којем је живела и стварала, као и о њеном трагично страдању.

                  Представа је настала у оквиру школског пројекта „Стопама Данице Јовановић“.

                  Ученици наше школе оправдали су указано поверење и добили све похвале за изведену  представу.