ДАНИ ДАНИЦЕ ЈОВАНОВИЋ

Све је почело као јубилеј, пре шест година поводом сто година од трагичне смрти прве академске сликарке Сремa Данице Јовановић и њених мештана рођених у Бешки, да би се претворило у традиционалну манифестацију коју наша школа сваке године обележава у сарадњи са Друштвом српски-грчког пријатељства из Бешке.

И ове године „Дани Данице Јовановић“ обележени су 11.октобра, парастосом жртвама, који су трагично настрадали 1914. године, а међу којима је била и наша сликарка.

Сваке школске године наша школа расписује тематски ликовни и литерарни конкурс који је инспирисан животом и стваралаштвом Данице Јовановић, и наилази на велики одзив младих ученика-стваралаца широм наше земље, али и ван ње. Жири у саставу наставника, представника наше, али и других школа из наше општине, и ове године је имао веома тежак задатак, да међу мноштвом пристиглих радова одабере најбоље.

Свечаном академијом и изложбом ученичких литерарних и ликовних радова, 11.09.2019. године, у великој сали Дома културе, у Бешки као и доделом награда, завршена је овогодишња манифестација. Том приликом, уз присуство великог броја посетилаца, присутнима се, најпре обратила директор школе др Нада Џамић Шепа, посебно истакнувши, кроз своју поздравну реч, да ова манифестација сваке године поприма све већи значај и својим тематским ликовним и литерарним конкурсом окупља велики број школа у земљи и ван ње, како би пружила прилику младим ствараоцима да, кроз стицање нових знања везаних за наше стваралаштво и нашу пролошст, испоље своју креативност. На тај начин прича о Даници Јовановић и њено дело све више инспирише младе и ван нашег места, округа, и земље.

Водитељски пар, састављен од ученика, је потом најавио представу „Даница, случај уметника“, коју су извели ученици наше школе, чланови драмске секције, у режији Радене Лончар, наставника разредне наставе, а за коју је текст написао Александар Миљковић, наставник српског језика. Неке од идеја за ову представу, у којој Даници „суде“ њена дела, дали су сами ученици.

Након представе, додели награда је претходио музички део који је осмислила Валентина Боћан, наставник музичке културе, заједно са члановима хора и ученичким оркестром.

Пре доделе диплома и награда, публици и гостима се обратио Горан Груловић, наставник верске наставе и идејни творац ове манифестације, захваливши се свима који су помогли да се ова манифестација одржи.

Након свечане академије, мештани и гости, награђени ученици и њихови наставници из других школа, позвани су да погледају изложбу учениких ликовних и литерарних радова у холу Дома културе, као и да обиђу Меморијалну собу у част Данице Јовановић.