ОШ Браћа Груловић Бешка

добродошли на наш сајт

Гет Адобе Фласх плаyер

Дани Милутина Миланковића  -  14. октобар 2016. године

            Час науке посвећен Милутину Миланковићу, путнику кроз васиону и векове, одржан је 14. октобра 2016. године на платоу основне школе у Старом Сланкамену.

            У уводном делу часа била је приказана изложба и пројекција филма о животу и делу Милутина Миланковића.

О научном раду нашег истакнутог научника говорили су: мр Славко Максимовић, председник удружења Милутин Миланковић, Проф. др Душан Николић, ректор Универзитета у Новом Саду, Милан Предојевић, проф. физике, председник СО Инђија и Проф. др Споменко Михајловић са Геомагнетског института из Гроцке.

За културно-уметнички програм били су задужени: КУД „Соко“ из Инђије и студенти Академије уметности у Београду.

           

„Милутин Миланковић је стекао светску славу и задужио светску цивилизацију својом астрономском теоријом о климатским променама, којом је објаснио периодизације ледених и међуледених доба као последицу наизменичног смењивања периода са жарком и хладном климом. После објављивања Миланковићеве теорије многи научници сматрали су да ледена доба нису претежно астрономског порекла. Критичке или жустре расправе трајале су пуних пет година. Климатске промене оставиле су трагове у Земљиној кори, на њеном рељефу и у седиментима, што је пружило могућност да се, на основу „трагова и записа“ у стенама и рељефу, изврши реконструкција климатских промена. Научној јавности, чак и српској, готово је непознато да су и домаћи научници, истражујући у нашим крајевима, дали значајан допринос потврди ваљаности Миланковићеве теорије.

Истраживања лесног профила Чот у Старом Сланкамену пружила су увид у реконструкцију препознатљивог глобалног ритма смене Миланковићевих циклуса, односно климатских варијација током последњих, приближно милион година. Приказани резултати апострофирају овај лесни профил као један од најпотпунијих палеоклиматских архива на европском континенту.“

Бројач посета

434668
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошлих година
Овог месеца
Прошлог месеца
Укупно
203
966
1169
431063
9231
13060
434668
Ваша адреса: 52.87.176.39
Данас је 25.06.2019. године, 18:29:26 часова.